Kettingbotsing : schuldige

Bij een botsing tussen twee auto’s kan men achterhalen wie de schuldige is. Deze persoon zal via zijn verzekering moeten betalen aan het slachtoffer. Bij een kettingbotsing zijn er echter altijd meer dan twee voertuigen betrokken, waardoor het moeilijk kan zijn om te bepalen wie de schuldige is.

Het kan zijn dat u schade veroorzaakt buiten uw schuld om. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer u op tijd remt, maar wel op uw voorligger rijdt doordat u zelf langs achter wordt aangereden. Dit zou betekenen dat het achterste voertuig altijd de schuldige is.

Schuldvraag bij een kettingbotsing

Indien de voorste auto door onoplettendheid remt voor een groen stoplicht en de twee achterliggers niet tijdig kunnen stoppen, zal de achterste auto in elk geval schuld treffen. Dit komt doordat de afstand op de voorganger niet groot genoeg was, wat zorgde voor de botsing.

Schadeberekeningen vereenvoudigen

De meeste verzekeraars hebben afgesproken om elke botsing tussen voertuigen te behandelen als een kop-staart botsing. Deze regeling staat bekend als de Overeenkomst Vereenvoudigde Schadeberekening. Hierdoor kan de schade die ontstaan is bij een kettingbotsing, efficiënt worden afgehandeld.

Indien u tijdig stilstaat en naar voren wordt geduwd, treft u geen blaam en wordt u niet gekort op uw schadevrije jaren. De verzekeraar van de auto achter u zal aansprakelijk worden gesteld voor uw schade.

Complexe kettingbotsingen

Indien er tientallen auto’s bij een kettingbotsing zijn betrokken, kan de afhandeling van de schade lang duren. Hierdoor wordt soms afgesproken dat verzekeraars elk hun eigen schade te vergoeden.

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *