Het nieuwe bonus/malus systeem

Sinds 1 januari 2016 is er sprake van een nieuw bonus-malus-systeem bij autoverzekeringen. De duidelijkheid voor consumenten moet vergroten, waardoor het Verbond van Verzekeraars hiermee wil zorgen dat er meer uniformiteit ontstaat. In dit artikel kom u te weten wat de regels voor het nieuwe bonus/malus systeem in 2016 zijn.

Nieuwe regels voor terugval

Vanaf 1 januari 2016 kunt u bij elke autoverzekeraar maximaal 99 schadevrije jaren opbouwen. U krijgt er elk jaar dat u geen schade claimt, een nieuwe. Indien u schade claimt, valt u standaard vijf schadevrije jaren terug in het nieuwe systeem.

Indien u meer dan 15 schadevrije jaren opgebouwd heeft, valt u na een claim terug naar tien schadevrije jaren. Na verschillende schades kunt u maximaal uitkomen op -5 schadevrije jaren. U bestaat bij de meeste verzekeraars een hogere premie dan de nominale premie bij 0 schadevrije jaren door het nieuwe systeem

Schades vrijgesteld van het bonus/malus systeem

Er zijn een aantal schades uitgesloten van het nieuwe systeem. Dit is vanaf 1 januari 2016 hetzelfde bij alle autoverzekeraars. Zo valt u niet terug indien er sprake is van hagelschade, stormschade, ruitschade of brandschade. U hoeft ook geen rekening te houden met een terugval in schadevrije jaren bij schade ontstaan door diefstal, een luchtvaartuig of door het vervoer van gewonde personen.

Het systeem moet zorgen voor meer duidelijkheid. Verzekeraars hanteren nog steeds eigen bonus- en maluspercentages, waardoor het nog steeds belangrijk is om de verschillende verzekeraars goed met elkaar te vergelijken.

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *