Autoverzekering en aanrijdingen met wild

5.500 aanrijdingen met wild vinden per jaar plaats. De slachtoffers zijn hazen, egels, konijnen, herten en huisdieren. Helaas is het niet altijd mogelijk om deze dieren te ontwijken, aangezien ze plots kunnen opduiken. Een probleem hierbij is dat uw auto er veel schade door kan oplopen. De kosten kunnen hierbij wel oplopen tot duizenden euro’s.

Verschillende verzekeringen

Afhankelijk van uw autoverzekering, wordt een aanrijding met wild vergoed. Een aantal allrisk verzekeringen dekken alle schade die een botsing met wild veroorzaakt. Bij een WA verzekering bent u enkel verzekerd voor schade die u anderen berokkent. Indien u uitwijkt voor een overstekend dier en hierdoor tegen een boom aanrijdt, is dit in principe uw eigen verantwoordelijkheid.

Gevolgen

Doordat overstekend wild geen eigenaar heeft, bent u de enige die aansprakelijk kan worden gesteld. Hierdoor kunnen de schadekosten hoog oplopen. Na de aanrijding moet u contact opnemen met uw verzekeraar en dient u een schadeformulier in te vullen. Ook maakt u best foto’s van de schade als bewijs, zodat de verzekeraar de precieze schade vast kan stellen.

Aanrijdingen met huisdieren

Indien u een hond of kat aanrijdt, gelden andere regels. Zij hebben namelijk wel een eigenaar, waardoor het baasje verantwoordelijk is voor zijn of haar huisdier, volgens de Nederlandse Verkeerswegenwet. Indien u een allrisk verzekering heeft, kunt u bij uw autoverzekeraar terecht. Bij een WA-verzekering dient u het baasje van het dier aansprakelijk te stellen.

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *