Aanrijding voetganger en autoverzekering

Elke autoverzekering heeft aparte regelingen voor aanrijdingen met voetgangers. Voetgangers worden gezien als zwakkere deelnemers in het verkeer. Volgens de wet lopen mensen die een motorvoertuig besturen meer risico op schade, omdat zij een zwaar en snel voertuig besturen. Hierdoor is er een speciale regeling binnen autoverzekeringen bij de aanrijding met een voetganger.

Aansprakelijkheid bij aanrijding

Indien u als bestuurder een voetganger aanrijdt, bent u voor minimaal 50% aansprakelijk voor de schade die de voetganger oploopt. Deze aansprakelijkheid geldt ook indien niet kan worden bewezen dat u daadwerkelijk de schuldige bent van het ongeval.

Leeftijd van voetgangers

De leeftijd van de voetganger is bepalend voor het percentage van de schade waarvoor u aansprakelijk bent. Indien de voetganger een kind onder de 14 jaar is, bent u voor 100% aansprakelijk als autobestuurder, zelfs indien het kind het ongeval veroorzaakte. Indien de voetganger ouder dan 14 jaar is, bent u voor minimaal 50% aansprakelijk. Indien het ongeval uw schuld is, is dit echter wederom 100%. Indien u kunt bewijzen dat de schuld bij de voetganger ligt, bent u voor 50% aansprakelijk.

Het is dus van belang dat u rekening houdt met het feit dat voetgangers zwakkere weggebruikers zijn. Deze regel is ingebracht om voetgangers te beschermen.

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *